Upptäck Sveriges storslagna sjö: 11(+1) dagars exklusiv cykeltur runt Vänern

Karlstad
14

Upptäck Sveriges storslagna sjö: 11(+1) dagars exklusiv cykeltur runt Vänern

Hur lång:   11 Days
Pris per person från:    12 795 kr
Antal personer:   6
Var:  Karlstad

Ger dig av till ett oför­glöm­ligt även­tyr med vår cykel­tur runt den Vänern. När du cyklar längs Väner­le­den kom­mer du att mötas av and­löst vack­ra vyer över sjön, pit­to­resk lands­bygd och char­mi­ga svens­ka byar och stä­der. Bo på dom mysi­gast stäl­len och upp­täck Sve­ri­ge som du ald­rig har gjort tidigare.

Vår tur är utfor­mad för både nybör­ja­re och erfar­na cyklis­ter. Pre­mi­um elcyklar, med sto­ra cykel­väs­kor och hjäl­mar, finns som till­val. Var­je dag kom­mer du att bo på ett mysigt lokalt hotell (3–4 stjär­nor), där du kan kopp­la av och för­dju­pa dig i den loka­la kulturen.

Utö­ver cyk­ling­en tar dig turen för­bi loka­la sevärd­he­ter och histo­ris­ka plat­ser längs cykel­le­den, vil­ket ger dig möj­lig­het att lära dig mer om Vänerns rika histo­ria och kul­tur. Turen föl­jer Väner­le­den, en natio­nell, kva­li­tets­säk­rad rutt på cir­ka 650 km. Upp­de­lad i 12 etap­per mel­lan 40 och 85 km var.

Mis­sa inte den­na fan­tas­tis­ka möj­lig­het att utfors­ka Vänerns skön­het och för­dju­pa dig i cen­tra­la Sve­ri­ges rika kul­tur. Boka din plats idag och gör dig redo för även­ty­ret i ditt liv!

Reseplan/Förslag

Dag 1: Välkommen till Karlstad

Välkommen till starten på din spännande cykelresa runt den magnifika Vänern! Ditt äventyr börjar i den livliga staden Karlstad, perfekt belägen vid sjöns norra spets. Vid ankomst till Karlstad, ta dig till ditt charmiga boende där du kan slå dig ner och fräscha upp dig efter dina resor. På eftermiddagen bjuder vi in ​​dig att följa med oss ​​för överlämning av dina högkvalitativa elcyklar. Vårt team kommer att finnas till hands för att säkerställa att din e-cykel är anpassad efter din komfort och kommer att ge dig en omfattande översikt över dess funktioner och funktioner. Våra elcyklar är användarvänliga och designade för att göra din resa runt Vänern så trevlig och enkel som möjligt. När du väl är bekant med din cykel är resten av dagen din för att utforska Karlstad i din egen takt. Ta en avkopplande tur runt staden, besök lokala attraktioner eller bara koppla av och fördjupa dig i den lokala atmosfären. Gör dig redo för ett äventyr fyllt av hisnande landskap, rik kultur och oändliga möjligheter till utforskning. Välkommen till Vänern!

Dag 2: Karlstad-Kristinehamn (60 km)

Din resa idag tar dig från Karlstad till Kristinehamn, efter den vackra Vänernleden cykelväg. Rutten är en blandning av asfalt- och grusstigar som väver längs Vänerns norra stränder och ger en fantastisk utsikt över sjön och den omgivande landsbygden. Höjdpunkter: - Upplev den fridfulla skönheten i Vänern, den största sjön i Sverige och den tredje största sjön i Europa. - Fördjupa dig i det frodiga landskapet på den svenska landsbygden, med dess böljande kullar, täta skogar och charmiga gårdar. - Håll utkik efter det lokala djurlivet, inklusive en mängd olika fågelarter, när du trampar längs sjön. När du väl anländer till Kristinehamn kan du ta dig tid att utforska denna pittoreska stad som ligger vid Vänerns norra strand. Höjdpunkter inkluderar Picassoskulpturen, ett bevis på stadens rika kulturarv, och den vackra Kristinehamns kyrka. Efter en dag av cykling och utforskning drar du dig tillbaka till ditt boende för kvällen, redo att vila upp dig för nästa steg av ditt äventyr.

Dag 3: Kristinehamn-Sjötorp (80 km)

Kristinehamn till Sjötorp (80 km): Start vid Kristinehamns Gästhamn eller Herrgårdscamping. Bege dig mot Värnerskärgården och Picassoskulpturen, där du bör ta dig tid att njuta av utsiktspunkterna. Cykla genom ett villaområde och ta ett dopp vid Fyrudden eller andra närliggande stränder. Följ Jutviksvägen till den tallskogkantade Possebergsvägen med stopp vid Jutvikens strand. Fortsätt söderut till Värnanäs och Kings rastplats och sedan till Revsand familjecamping för en natts vistelse eller ett dopp. Längre söderut kan du fundera på avstickare till Hults sommarhus, Vike odelade by och Sörgårdens gårdsbutik för lokalt ekologiskt kött. Söder om Hult, ta dig till Baggerud eller Edskorset, förbi Medhamn och Hamnudden. Till valfria avstickare hör Dyröns och Nötön Åråsvikens naturreservat samt Visnum kils kyrka med dess medeltida inventarie. Efter Visnum kil, upptäck hjorthägn och besök gårdsbutiken på Hygns vilt. Cykla till Sund och sväng av mot Bengtsgårds badplats. Barnen kan njuta av Värmland Säby gårds parklabyrint. Korsa väg 26 försiktigt, och fortsätt genom skogen på en grusväg över dressyrbanan. I trevägskorsningen väljer du att gå mot Käbberud eller fortsätta mot Grunnebacka, Rudskoga kyrka, och Gottbols badplats. Följ den grusade cykelvägen parallellt med väg 204, sväng av mot Södra Råda och håll utkik efter loppisskyltar. Överväg ett besök på Kronkärrs målargård för ullhantverk och en potentiell övernattning för att uppleva naturen fullt ut.

Dag 4: Sjötorp-Mariestad (40 km)

En tur på 40 km till Mariestad med tid att utforska. Start vid Sjötorp, början av Göta kanal. Tillbringa dagen med att cykla längs kanalen. På Sjötorp kan du njuta av slussar, kaféer och rökt fisk. Cykla längs Göta kanal i 10 km. Sevärdheter är bland annat Hamnmagasinet i Lyrestad och Norrqvarns slussområde med hotell och unika boenden. Längre fram erbjuder Hajstorp café, vandrarhem och museum. Väl i Mariestad kan du utforska den charmiga Gamla stan, museer och ta en båttur i Vänerns skärgård. Boende och restauranger finns i överflöd, med alternativ som Sill & Dynamit och Restaurant Bojjen. Mariestads gamla stadskärna är en av landets bäst bevarade stadskärnor med byggnader från 1700- och 1800-talen. Mitt bland trähus och kullerstensgator reser sig också den mäktiga katedralen, som började byggas på 1500-talet.

Dag 5: Mariestad-Lidköping (65 km)

Res genom varierande landskap med vackra vyer, djupa skogar och intressanta naturreservat. Rutten inkluderar lågtrafikerade vägar, grusvägar och bilfria sträckor, som passerar tågstationer där cyklar är tillåtna. Ett måste att se är Aranäs slottsruin, en gång ett kungligt slott, vackert belägen vid Vänern. I Hällekis utforska öppna ateljéer i Falkängens Hantverksby och ta korta avstickare till Utsiktens kaffestuga eller utsiktstornet på Kinnekulle för enastående sjöutsikt. Det stora stenbrottet på Kinnekulle, känt som "Little Grand Canyon", är en lokal attraktion med en fiskesjö i centrum. Det 40 meter djupa stenbrottet användes en gång för kalkstensutvinning. Besök Västerplana storäng, ett naturreservat intill Vänern, med sina lövskogar och ekhagar. Stanna till vid kaféet vid klostret för läcker soppa eller hemlagade godsaker. I Lidköping kan du utforska den livliga stadskärnan med Gamla Rådhuset och torghandeln vid Nya stadens torg. Besök Rörstrand Center museum och outletbutik och missa inte Vänermuseet, där du kan lära dig om Sveriges största sjö och dess 38 fiskarter.

Dag 6: Läcko slott (50 km runttur)

Dag 6: Vilodag och valfri avstickare till Läckö slott

Den här dagen har du möjlighet att vila eller utforska Lidköping och fördjupa dig i dess lokala kultur och historia. Alternativt kan du ta en avstickare till det ikoniska Läckö slott, som ligger direkt vid Vänerns södra strand, cirka 25 km från Lidköping. Även om det inte ingår i Vänerleden är slottet ett pittoresk landmärke som är värt ett besök.

På Läckö slott rekommenderar vi varmt att följa med på en guidad tur. Slottets guider är väl insatta i dess rika historia, från starten till dess roll i samhället och de människor som en gång bodde där. Ställ gärna frågor och fördjupa dig i Läckö eller svensk historia. Regelbundna turer på engelska finns tillgängliga.

Under sommarmånaderna kan du också utforska slottet på egen hand. Slottet rymmer en myriad av rum fyllda med både permanenta och besökande utställningar, vilket ger dig en inblick i dess tidigare storhet och betydelse.

Dag 7: Lidköping-Vänersborg (85 km)

På denna sträcka, se till att ta en avstickare till Hindens Rev för en 5 km vandring på den smala åsen som sträcker sig in i Vänern.

I Söne, besök Söne Mejeri för ett mellanmål eller lunch. Fortsätt genom Örslösa, längs landsvägar och grusstigar genom ett bördigt odlingslandskap. I Särestad besöker du det lokala bygdemuseet innan du fortsätter till Salstad och Flo.

När du når Flo, sväng höger vid korsningen, passera busshållplatsen vid Bragnum-skylten. Efter ca 400 meter, passera genom en gård, ta sedan vänster i slutet av gräsvägen in på Hunnebergsplatån. Klättringen kan vara tuff, men Flo-vyn på toppen är värt det, som erbjuder panoramautsikt över Dättern, Vänersnäs och Vänern.

Halvvägs till Bergagården besöker du Erdalen, där en kolugn byggs årligen. Innan du når Bergagården passerar du Eldmörjan, perfekt för paddling. Besök kungliga jaktmuseet Älgens Berg för lunch och information om lokala vandringsleder och guidade turer, inklusive bäversafari.

Utforska Peneplanet vid Nordkroken, ett halvmiljard år gammalt platt landskap.

Vänersborg, även känt som "Lilla Paris", erbjuder en mängd olika aktiviteter och attraktioner. Utforska den kulturella axeln från residenset till museet, känt för sin samling av afrikanska fåglar. Besök turistbyrån för mer information. Njut av den gamla ostbutiken, hamnkanalen och gästhamnen.

Dag 8: Vänersborg-Mellerud (72 km)

Vänerleden går västerut från Vänersborg. Börja med att korsa Dalbobron och njut av den magnifika utsikten över Vänern.

Efter bron, korsa Djupedalsvägen, passera en bensinmack, och ta en gångtunnel till gamla Frändeforsvägen. Fortsätt till Frändefors. Väl förbi kyrkan, korsa E45 och följ skyltar mot Timmervik (7 km). Vägen slingrar sig genom jordbruksmark och skog och når så småningom Vänern. I Sikhall finns en gästhamn där du kan njuta av den lilla hamnen.

Rutten går sedan genom Gestads kyrka, Grindstad och Bodane och når slutligen avfarten mot Dalbergså. I den här byn kan du besöka en mysig lanthandel och en gästhamn samt njuta av en naturskön promenad längs Vänern. Här måste du se stenristningarna från bronsåldern - ett unikt och fascinerande stycke historia bevarad i berg.

Dag 9: Mellerud-Åmål (80 km)

På din cykeltur mot Dals-Rostock korsar du en pittoresk, bilfri gammal banvall och gör ett förtjusande stopp vid Åsnebyn kulturreservat.

Dals-Rostock är ett pittoreskt samhälle där du kan utforska en välskött örtagård, unikt hantverk och ett hembygdsmuseum med café. För familjer kommer miniatyrmodellen av det gamla stationshuset att bli en hit bland barnen.

I Kroppefjälls skogsområde kan du fördjupa dig i naturen och njuta av enastående utsikt över Dalsland och Vänern. Missa inte de fascinerande monumenten som byggdes av Dr Saedén, överläkare vid Kroppefjälls sanatorium, under hans tjänstgöringstid 1916-1945.

Fortsätter du norrut från Tegen öppnar sig landskapet och avslöjar charmiga ängar och stugor när du tar dig mot Dals Långed.

I Fröskog är den pampiga Fröskogs kyrka, ett praktexempel på bondebarockarkitektur från 1700-talet, öppen sommartid med tillgänglig audioguide. Bara 2 minuter med cykel från Fröskog ligger Fengersfors, där Fengersfors Bruk ligger. Detta område har förvandlats från ett industriellt förflutet till ett levande nav för konst, kultur och entreprenörskap, med den årliga matfestivalen Glupsk på Dalsland som ett stort dragplåster.

När du närmar dig Åmål, se till att stanna till vid Tollebols kvarn och kvarncafé, en intakt vattenkvarn som ger inblick i historiska kvarnbruk. Om du befinner dig i Åmål under sommaren kan du kanske också se stadens berömda bluesfestival. För panoramautsikt över Vänern, ta en promenad uppför Kungsberget.

Dag 10: Ämål-Borgvik (65 km)

Dag 10 av din cykeltur från Ämåt till Borgvik är en naturskön 65 km lång tur genom vackra cykelvägar och varierande landskap. Efter att ha lämnat Åmål passerar du Berga Bistro, en fantastisk plats för traditionellt svenskt kök. När du tar dig genom Värmland hittar du utmärkta boendealternativ, som Paradisets spa och Krokstad Herrgård, som båda erbjuder läckra måltider och bekväma rum. Ett måste att besöka är Duse udde, känt för sin fantastiska utsikt över Vänern, campingmöjligheter och en charmig fyrrestaurang.

I Säffle kan du njuta av den livliga hamnatmosfären, njuta av utsökta måltider på Stenmagasinet eller Kanalcaféet, och utforska den lokala konstscenen, inklusive gamla Vattentornets utställningar och offentliga konstverk utspridda i stadskärnan. Sträckan från Säffle till Värmlandsbro och sedan till Liljedal erbjuder en blandning av cykelvägar, blandade trafikvägar och både grusvägar och asfalterade vägar. I Liljedal kan du fördjupa dig i lokalhistorien på Glasmuseet eller koppla av vid hamnen.

Borgvik, höjdpunkten på detta ben, är en av Värmlands bäst bevarade kulturmiljöer. Här kan du utforska det vackra kultur- och industrilandskapet, inklusive den fascinerande ugnsruinen. Du kan också besöka Borgviks museum, njuta av konst- och fotoutställningar på Oscar Magnussons Sliperiet och njuta av utsökta måltider på dess restauranger. För boende, överväg Klaraborg, Kungskvarnen eller hamncampingen. Missa inte chansen att paddla kajak på Vänern eller vandra Lövåsslingan eller Bokskogsslingan. Sommartid kan du till och med ta cykeln på båtbussen till Vålberg eller Hammarö.

Dag 11: Borgvik-Karlstad (60 km)

Dag 11 åker du från Borgvik till Karlstad, en sträcka på 60 km av både asfalterade vägar och grusvägar. På vägen gör ett stopp vid Kullens bigård för att provsmaka deras honung och honungsprodukter. I Hasseldalen kan du ta en paus och bada i Långsjön, där du hittar ett hopptorn, en sommaröppen kiosk och toaletter.

När du cyklar genom Segerstad upplever du en charmig lantlig atmosfär som påminner om Astrid Lindgrens Bullerby. På vägen passerar du Edsbergs gård med gårdsbutik och Liljenäs gård som erbjuder en lekplats och är en perfekt plats för glass och fika. Överväg att ta en omväg för att utforska Segerstads naturreservat, ett populärt rekreationsområde med rullstolsanpassade strandpromenader som leder ut i Vänern, samt tillgängliga skyddsrum och toaletter.

När du närmar dig Karlstad, missa inte Skutberget, som erbjuder en rad aktiviteter, inklusive bad- och lekplatser, naturstigar, joggingspår och en 4-stjärnig discgolfbana. I närheten hittar du även Högt & Lågt, en spännande höghöjdsbana som passar hela familjen. Skutberget ligger bara 7 km från Karlstads centrum.

Extra dag: Utforska Hammarö

Dag 12 utforska närmiljön med en eventuell sista tur till Hammarö eller Skutberget. Från Skutberget går vägen mot Karlstad. När du kommer fram till cykelbron över Klarälven mot Centralsjukhuset kan du antingen svänga vänster mot centrum eller fortsätta till Hammarö.

Väljer du Hammarö passerar du sjukhuset och fortsätter på en separat cykelväg. Mariebergs strandängar är ett måste för fågelskådare, med natursköna vandringsleder och fågelskådartorn.

Efter Jakobsbergsbron, sväng höger på Bymiljövägen, sedan höger in på en cykelväg. Det finns en rastplats vid flodstranden. Stigen följer älven till Skoghall och Lunnaparken, hem till Café Klarälven, som serverar räkmackor, kaffe och glass.

I Lillängshamnen kan du njuta av lunch på Lillängshamnens fiskrökeri, njut av utsikten över Vänern och ett pulserande sommarbåtsliv. Välj en måltid på restaurangen eller ta hem delikatesser från butiken. Hammarö Beach club, som öppnar till midsommar, erbjuder läckra bagels och sommarfärska pastarätter.

Rutten slingrar sig sedan mot First Camp Mörudden, perfekt för ett dopp, övernattning eller måltid på restaurang Mörudden brygga. Efter att ha njutit av utsikten och måltiden trampar du mot andra sidan Hammarö, förbi kyrkan och Skärgårdsmuseet, med fantastisk utsikt mot Karlstad. Missa inte Hammars udde innan du cyklar tillbaka till Karlstad.

I Karlstad leder Hammaröleden till Inre hamn, en charmig hamn med båtliv, gästhamn, restauranger, mikrobryggeri och kafferosteri. Du kan cykla tillbaka till stora torget via cykelvägar.

Karlstad är rikt på vatten och erbjuder många badplatser i staden. För båtturer, överväg de populära båtbussarna som är tillgängliga från juni till augusti.

Missa inte kulturupplevelser som Lars Lerins utställningar på Sandgrund konsthall, Värmlands museum med sina internationella och lokalhistoriska utställningar och den härliga lekplatsen mellan de två. Om tiden tillåter kan du njuta av högkvalitativ opera och musikaler på Wermland Opera eller utforska de militära utställningarna på Brigadmuseet, som uppmuntrar till praktisk utforskning.

Detta ingår

  • Cykelkarta för mobilen
  • Elcyklar med lång räckvidd
  • Gångavstånd från stationen

Här bor du

Shopping Basket