3 dagar med cykel, strand och utflykter för familjen med barn

Karlstad
5

3 dagar med cykel, strand och utflykter för familjen med barn

Pris per person från:    1 950 kr
Select Date and Travelers
Hur lång:   3 Days 2 Nights
Antal personer:   4
Rekommenderad ålder  Barn mellan 0-9 år
Var:  Karlstad

Upplev en minnesvärd familjesemester med vårt erbjudande “3 dagar med cykel, strand och utflykter”. Njut av sköna cykelturer längs vackra vägar och besök natursköna platser tillsammans med era småbarn. Sluta dagen med en duktig simtur på en av våra vackra stränder. Våra utflykter är anpassade för familjer med småbarn och garanterar kul och äventyr för hela familjen.

 

Reseplan/Förslag

En dag med barn och äventyr

Här hittar du några utvalda ställen som lämpar sig särskild för familjer med mindre barn. Ta en dopp eller tillbringa hela dagen på stranden. Eller upptäcka några lekplatser utöver det vanliga.

 

Bomstadbaden

Bomstadbaden är en barnvänlig badplats vid Vänern. Badplatsen är mycket långgrund och sanden är finkorning, vilket sommartid lockar många barnfamiljer. Den 400 meter långa sandstranden gör att platsen brukar kallas för Värmlands riviera.

 • Omklädningsmöjligheter / Grillplats / Sopkärl / Toalett / Närhet till café/kiosk

Skutbergets badplats

Skutberget är en stor och mycket populär badplats vid Vänern, med både klippor och sandstränder. Delar av badplatsen är tillgänglighetsanpassad. Skutberget ligger 7 kilometer väster om Karlstad centrum. Här finns fina klippor, sandstränder och stora gräsytor för solbad, spel och lek. I området finns även en camping och stuguthyrning, lekplatser, naturstig och motionsspår. Från Skutberget utgår bland annat en väldigt fin vandringsled till Kil. En del av Skutberget är tillgänglighetsanpassad med ramp ner till vattnet, stig och grillplats. Omklädningsmöjligheter och dusch finns på Skutbergets motionscentral.
 • Omklädningsmöjligheter / Grillplats / Sopkärl / Toalett / Närhet till café/kiosk

Örsholmsbadet

Örsholmsbadet vid Örsholmstjärn är en barnvänlig badplats med sandstränder och stora gräsytor. Badet består av två badområden som båda har sandstrand. Intill stränderna finns stora gräsytor för solande, lek och spel.
 • Brygga / Omklädningsmöjligheter / Grillplats / Sopkärl / Toalett / Närhet till café/kiosk
Hammarö runt

En enkel cykeltur längs Klarävlven, perfekt för en dag med picknick, fågelskådning, bad, god mat och historiska miljöer. Tar en runda från Karlstad centrum över gamla Jakobsbergsbron, längs Hammarös bymyljövägen, ner till Lillängshamnen, till Mörrudden, förbi Skärdgårdmuseum och kulturmiljöer runt Hammarö kyrka.

På Grytudden finner man ”Sankt Olofs gryta”. Det är en så kallad jättegryta från istidens slutskede.

Grytan ingår i en kategori offerkällor, vilka bär helgonet Olofs namn. Pilgrimerna kom med båtar över Vänern och offrade mynt i offerkällan av tacksamhet över att ha klarat sjöfärden. Därefter begav man sig till Hammarö kyrka, i vars närhet man kunde övernatta, för att sen fortsätta pilgrimsfärden med Nidaros (Trondheim) som mål.

Hammarö kyrka är en av Värmlands vackra spånklädda timmerkyrkor. Att platsen varit betydelsefull sedan mycket lång tid tillbaka förstår man av det gravfält och den domarring som ligger cirka 800 meter nordväst om kyrkan.

Norr om Hammarö kyrka ligger Hammars udde. Här finns Hammarös största och Värmlands näst största gravfält från järnåldern. Norr där om ligger en domarring, ganska illa åtgången efter sandtäkt. De nio stenarna, som var 12 från början, bildar inte längre någon regelbunden ring men det går att ana platsens ursprungliga utseende. Inom domarringen fanns en backstuga i början av 1800-talet.

Mariebergskogen & Naturum

En stadspark för alltid

Mariebergsskogen har en intressant historia. När doktor Conrad Höök gick bort 1896 var hans syster Ebba Treffenberg den enda arvingen. Ebba hittade i kvarlåtenskaperna en anteckning om att Conrad önskade att Mariebergsskogen skulle skänkas till staden mot en garanti för dess framtida bestånd och vård. Systern skrev ett gåvobrev till Karlstad stad så att skogen kunde sparas för framtida generationer. Invigningen skedde med pompa och ståt 1925 där tanken var att skapa ett friluftsmuseum med kulturbyggnader och möjlighet att fira olika högtider. Så småningom byggdes en dansbana och en friluftsteater som blev mycket populär. Var tid sätter sin prägel på Mariebergsskogen – Karlstads stadspark, nu och för alltid.

Friluftsmuseet

Under industrialismen fick gamla traditioner ge vika för nya tidens värderingar och tankesätt. För att bevara kulturbyggnaderna föreslog Wilhelm Welin, Värmlands Fornminnes- och Museiförening, att man skulle skapa ett värmländsk Skansen och 1925 invigdes friluftsmuseet. Här finns nu olika kulturbyggnader — från gårdar och stugor till kapell och bodar. Väderkvarnen, vädersågen och skvaltkvarnen känns mer aktuella än någonsin och ger en intressant vinkel med ett historiskt perspektiv på förnyelsebar energi. Mariebergsskogen är fylld av platser som visar och berättar om hur det var förr i tiden. På en tur med tåget Conrad Höök får du veta mer, eller läs på byggnadernas skyltar under en egen vandring och känn historiens vingslag.

Djurparken Lillskogen

I djurparken bor svenska lantraser av alla de slag. Kor, ponnyer, grisar, getter, får, kaniner och ankor väntar på ditt besök. Hönsen går fria och sprätter i gruset på stallbacken. Och under våren har du chans att se de nyfödda djurungar. Lillskogen är öppen alla dagar, året om.

Naturum Värmland

Nyfiken på naturen? Titta in i naturum som ligger mitt i Klarälvsdeltat med vatten och skog alldeles inpå knuten. Här kan du få höra fiskars mystiska ljud, känna på björnpäls och lära dig om våra vanligaste fåglar. Eller se en film om djuren i värmlandsskogarna. Vi ordnar naturvandringar och föredrag och har alltid olika tillfälliga utställningar på gång. Naturum Värmland är öppet alla dagar, året runt.

Detta ingår

 • Cykelkarta för mobilen
 • Elcyklar med lång räckvidd
 • Gångavstånd från stationen
 • Lämplig för dagar med sämre väder
 • Nära till natur och skog
 • Nära till shopping och restaurang
 • Nära till strand och bad

Boka till

 • Entré biljetter
 • Hotell (välj rum)
 • Picknick korg

Got a Question?

 • Varmland by bike är ett projekt som drivs av Bulten Bike. Specialist för premiumcyklar. Vi hyr ut och driver webbsidan varmlandbybike.se där du kan hitta information om cykelleder, cykelturer och besöksmål som är enkelt att nå med cykel.
 • 054 20 33 009
 • hej@varmlandbybike.se
Shopping Basket