Cykelpaket med stad, sol och kultur

Karlstad
2

Cykelpaket med stad, sol och kultur

Pris per person från:    4 875 kr
Select Date and Travelers
Hur lång:   3 Days and 3 to 4 Nights
Var:  Karlstad

Upplev Karlstad och Hammarö med omnejd från cykelsadeln.

Ta del av de vack­ra skär­gårds­mil­jö­er­na vid Sve­ri­ges störs­ta sjö, känn som­marsta­dens puls och njut av uni­ka värm­länds­ka sevärd­he­ter under tre här­li­ga dagar. Du bor bekvämt och stra­te­giskt nära ett nät­verk av cykel­le­der och cykel­ba­nor i det cen­tra­la Karl­stad. Välj själv vil­ka turer som blir din dags­e­tapp bero­en­de på intres­se och blan­da friskt mel­lan både natur- och kul­tur­te­ma, city-bre­ak med stor­stads­puls och har­mo­nis­ka skärgårdsmiljöer.

Karl­stad är Värm­lands störs­ta stad, känd för sina många sol­tim­mar och det stän­digt när­va­ran­de vatt­net. Sol­sta­den — som den även kal­las — är byggd på ett del­ta av Kla­räl­vens många för­gre­ning­ar, där stads­kär­nan i söder även grän­sar mot både Väner­kust och ön Ham­marö, en vac­ker enklav som sträc­ker sig ut i innan­ha­vets nor­ra delar. Till­gäng­lig­he­ten på cykel är syn­ner­li­gen god och utö­ver många tra­fik­fria alter­na­tiv i form av ett utbrett nät­verk av cykel­vä­gar, så är Karl­stad även knut­punkt för två natio­nel­la cykel­le­der – Uni­ons­le­den från Moss i Nor­ge och Väner­le­den runt hela Vänern – tilli­ka den uni­ka cykel­le­den Kla­rälvs­ba­nan som bju­der på 100 km bil­fri cyk­ling genom det värm­länds­ka landskapet.

Vårt uni­ka cykelpa­ket inbju­der till stor flex­i­bi­li­tet, men är sam­ti­digt väl­pla­ne­rat: lun­cher ingår oav­sett var du väl­jer att cyk­la. Oli­ka inträ­des­bil­jet­ter samt fika­möj­lig­he­ter likaså.

Köp pake­tet och ta del av de oli­ka dags­pro­gram­men som rekom­men­de­ras. I paket ingår pre­mi­um el-cyklar. Som till­val finns möj­lig­het att boka låd­cy­kel om du vill ta med mer pack­ning, hun­den eller gril­la på turen.

Samt­li­ga dags­tu­rer finns som GPX-fil.

 

Reseplan/Förslag

Strandturen och Unions- samt Vänerleden. (2x7 km)

Vid gynnsamt väder är detta en oerhört uppskattad cykeltur med många möjligheter. Antingen många timmars strandhäng eller kanske en liten avstickare med besök på gårdsbutik – eller varför inte spendera några timmar på det stora köpcentret Bergvik om molnen grusar badplanerna? Från hotellet hoppar man på Union/Vänerleden och cyklar i västlig riktning mot härliga Bomstabaden, Vänerns egna riviera. För att komma ut till Bomstad gör man en avstickare från leden. Här väntar solstolar på er, fullständiga rättigheter, en god lunch och en härlig sandstrand. Man stannar så länge man orkar och lunchen äter man på den strandnära restaurangen. Har man mycket cykel i benen kan man hoppa på leden igen och cykla till mysiga Lijenäs Gård för att njuta av kaffe och en glassvåffla. Föredrar man klippbad så ligger Skutberget i anslutning till Bomstadbaden.

Öturen – Hammarö i Vänern (rundtur på 26 km)

Hammarö är en skärgårdsidyll ansluten till fastlandet via den lilla bron vid ”Morfars ådra”. Från centrala delarna av Karlstad finns flertalet alternativ vg trafikfri led eller cykling på ”byaväg” med väl tilltagen vägren åt cyklister. Vägen utmed älven, förbi golfbanan och vidare till Lillängshamnen, är en trevlig tur. Lunchen på Lillängshamnens Fiskrökeri är präglad av vad Sveriges största insjö har att erbjuda inklusive en härlig hamnmiljö. På Hammarö finns kortare vandringsleder ut till viloplatser med bedårande utsikt över ”innanhavet” och möjlighet till bad. För den konstintresserade finns även Hammarö Art Gallery och cyklingen tillbaka mot Karlstad går på cykelbana förbi de stora fågelrika naturskyddsområdena på Karlstads västsida – passa på att vandra en sväng. Här cyklar man hela vägen fram till det lilla charmiga Button Town Café vid älven inne i Knappstadskogen. Cafét nås bara via cykel eller till fots och har utöver fika även fullständiga rättigheter. För den som föredrar att ta med sig cykeln på en av våra Båtbussar som trafikerar älven går detta bra. Utanför Button Town Café finns en hållplats. 

Konst och kultur – alternativ ett (rundtur på 6 km)

Karlstad har ett rikt konst- och kulturutbud och vill man göra det till en trevlig cykeltur börjar man med att rulla i väg till centrala Karlstad med ett besök på välkända Sandgrund Lars Lerin museet. Den värmländska konstnären och tv-profilen har en otroligt uppskattad konstutställning som huserar i det gamla välkända danspalatset Sandgrund och har blivit Karlstads mest välbesökta besöksmål.
I anslutning till Lerinmuseét, i den vackra sandgrundsparken, ligger även Värmlands Museum, ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer. Här finns alltid aktuella utställningar samt experimentumdel som tilltalar de yngre.

Fikar gör man på museet och sedan är det dags för att cykla vidare mot Frödings minnesgård och födelseplats – Alsters Herrgård. Under högsäsong sker dagliga visningar om Fröding. Njut av lunchen i herrgårdsparken och gå en kortare vandring i Alsteråns dalgång innan ni cyklar tillbaka till staden.

Alternativ: Konst och Kultur – alternativ två (rundtur på 68 km)

Klarälvsbanan är en unik cykelled på så vis att den är bilfri hela vägen från Hammarö till Uddeholm, dvs i 100 km. Klarälvsbanan är byggd på en järnvägsbank och är därför lättcyklad då den inte är så kuperad. Från Karlstad kan man cykla norrut genom det varierande landskapet med slutmål i Deje, en sträcka på 28 km. Här finns Gamla Kraftstationen i Deje, vinnaren av Värmlands Turismpris 2021 och en riktig upplevelse för den som är konstintresserad. Rustika miljöer blandas med konst av alla de slag och Gamla Kraftstationen har de senaste åren lockat många välrenommerade konstnärer att ställa ut. 2021 vann de Värmlands Turismpris och var nominerade till Stora Turismpriset i Sverige. Inled med lunch, njut sedan av att vandra runt i lugn och ro, och avsluta med en god fika innan ni cyklar åter mot Karlstad.

Detta ingår

  • Cykelkarta för mobilen
  • Elcyklar med lång räckvidd
  • Gångavstånd från stationen
  • Lämplig för dagar med sämre väder
  • Nära till natur och skog
  • Nära till shopping och restaurang
  • Nära till strand och bad

Boka till

  • Entré biljetter
  • Hotell (välj rum)
  • Picknick korg

Här bor du

Shopping Basket